Μια ελπίδα για το ..παρόν!

Μια ελπίδα για το ..παρόν!

Μέρος πρώτο

Το άρθρο αυτό έχει να κάνει με την κατανόηση από μέρους μας της ρίζας του “προβλήματος”, στο οποίο όλοι αναφερόμαστε σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου (προσεχώς) θα γίνει μια  παρουσίαση δημιουργικών και πρακτικών θεωρήσεων ζωής που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από πολλούς και δίνουν ήδη λύσεις στις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες της εποχής.

Το σημαντικότερο αρχικά είναι να δούμε κατάματα και να αποδεχτούμε την σκληρή αλήθεια πως το πρόβλημα της σημερινής κατάστασης δεν βρίσκεται έξω από εμάς. Το πρόβλημα είμαστε και ήμασταν πάντοτε εμείς οι άνθρωποι! Όμως όπως είπε πρόσφατα κάποιος μεγάλος δάσκαλος:  Το πρόβλημα είναι η λύση!

Ίσως δεν χρειάζεται λοιπόν τίποτα περισσότερο από το να κοιταζόμαστε κάθε μέρα συνειδητά και κριτικά στον καθρέπτη, μεταφορικά και κυριολεκτικά, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο συνειδητά κάθε κίνηση της καθημερινότητάς μας, όπως τις αγορές ή τον τρόπο διασκέδασής μας, να κρίνουμε δηλαδή τον ίδιο μας τον εαυτό πριν αρχίζουμε να κρίνουμε με τόση ευκολία όλους τους άλλους, ώστε να ανακαλύψουμε επιτέλους τι δεν πάει καλά, πού έχουμε ξεφύγει και τι μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε πραγματικά να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.

Ξέρουμε τα λάθη, τις ατέλειες και τις ελλείψεις μας.  Η ζωή φροντίζει -σε πείσμα όσων θέλουν να μας ελέγχουν- να βρίσκονται πάντα γύρω μας τα κατάλληλα ερεθίσματα για την αφύπνισή μας. Δεν χρειαζόμαστε τόσους δασκάλους, γνώση ή καθοδήγηση όσο μας αρέσει να πιστεύουμε προκειμένου να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας και να αναβάλλουμε την λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση θετικών πράξεων. Όσο παραμένουμε απαθείς και επιλέγουμε όλες τις εύκολες λύσεις, τόσο θα βρίσκονται γύρω μας και οι λίγοι που θα μας ελέγχουν, θα μας εξουσιάζουν και θα κερδίζουν εις βάρος μας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν άμεσα να ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για τους άλλους ανθρώπους, την φύση και τα ζώα κατανοώντας ότι είμαστε όλοι ένα, είμαστε όλοι απολύτως αλληλένδετοι! Ας γίνουμε έτσι πιο συνειδητοί στο τι και πόσο καταναλώνουμε και αντίστοιχα στο τι και που πετάμε ό,τι “περισσεύει”. Είμαστε πια πάρα πολλοί για να έχουμε την πολυτέλεια να αδιαφορούμε για αυτά τα “οικολογικά” θέματα.

Και επιτέλους ας στρέψουμε το όποιο ενδιαφέρον μας περισσότερο και με ειλικρίνεια στον κόσμο του πνεύματος, ο καθένας μας όσο μπορεί και όσο του αναλογεί από την φύση του, ώστε οι πράξεις μας σταδιακά να εξυγιανθούν μαζί με την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τα εργαλεία για όλα τα παραπάνω είναι η παρατήρηση και αυτοπαρατήρηση, η υπομονή, η αποδοχή και τα αιώνια κλειδιά είναι φυσικά η ταπεινότητα, ο σεβασμός και η αγάπη.

Όλα αυτά, θα πει κανείς, τα ξέρουμε και αναμφίβολα θα έχει δίκιο.  Εδώ δεν ισχυριζόμαστε πως ανακαλύπτουμε τον τροχό, ούτε την παρθενογέννεση ιδεών. Προσπαθούμε απλά να θυμηθούμε την α-λήθεια της ζωής, να πετύχουμε την μη-λήθη, να ξαναθυμηθούμε με την βοήθεια πρωτοπόρων ανθρώπων όλα όσα έχουμε ξεχάσει σε τέτοιο βαθμό που η ζωή μας σε μαζικό κοινωνικό επίπεδο έχει φτάσει σε αδιέξοδο και έχει μετατραπεί σε ζούγκλα επιβίωσης ακυρώνοντας όλα τα ιστορικά χρόνια της υποτιθέμενης εξέλιξης του κόσμου.

Έχουμε κάποια βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια ενθύμησης;

Και βέβαια έχουμε και μάλιστα περισσότερη βοήθεια από ποτέ.

Πολλοί άνθρωποι τα τελευταία χρόνια προετοίμασαν, αναβίωσαν ή δημιούργησαν και εν τέλει υλοποίησαν αδογμάτιστες και πρακτικές ιδέες και δομές ζωής που μόνο όταν μιμηθούμε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα έχει η κοινωνία τον ανθρώπων πάνω στη γη ένα αισιόδοξο μέλλον.

Συνεχίζεται..

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου αυτού δεν θα επιχειρήσουμε με αφέλεια να συμπεριλάβουμε σε μια λίστα όλους εκείνους τους δασκάλους, πρωτοπόρους ερευνητές ή καθημερινούς αγωνιστές που με τις πράξεις ή τα λόγια τους ανοίγουν τον δρόμο και φωτίζουν μπροστά για όλους εμάς.

Απλά θα αναφερθούμε σε κάποιους από αυτούς που γνωρίζουμε προσωπικά ή μέσα από το έργο τους, οι οποίοι σχετίζονται περισσότερο με την ατομική μας πορεία στη ζωή, αλλά και τις αρχές του Ελληνικού Τάο.

Ελπίζουμε να βρείτε την λίστα ενδιαφέρουσα και να σας ανοιχτούν δρόμοι επικοινωνίας προς αυτό που ψάχνετε εσωτερικά, αλλά και σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο.