Καστελλόριζο ή Μεγίστη: Ένα νησί κινδυνεύει και μαζί του όλη η Ελλάδα..

KastellorizoΌπως γνωρίζουν, τουλάχιστον όσοι ζουν στην Ελλάδα,  η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελλόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Καλούμε όλους τους Έλληνες, Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς καθώς και όλους τους Φιλέλληνες παγκοσμίως, να στείλουν μια κάρτα ή επιστολή συμπαράστασης στο Δημοτικό Σχολείο του Καστελλόριζου.

Επιμένουμε να σταλεί ταχυδρομικώς (και όχι ηλεκτρονικά), έτσι ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα στο νησί.
Μια μικρή θυσία να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το επιβουλεύεται.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Καστελλόριζο για την Ελλάδα;

Βλέποντας το Καστελλόριζο από ένα χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμβο, που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο.

Χωρίς το Καστελλόριζο τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας αδύνατη την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), αν ποτέ τύχει σωστής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, θα μπορεί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν την χώρα και να την βγάλουν από τα αδιέξοδα που την οδηγούν επιλογές υποτέλειας τύπου ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, «αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελλόριζο και η λεκάνη “Ηρόδοτος”, που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια».

Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί την τοπο-στρατηγική σπουδαιότητα του Καστελλόριζου, χωρίς το οποίο Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη.

Η Κύπρος ξεκίνησε τις διαδικασίες συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής, εμείς..;;

Καλούνται λοιπόν οι ομογενείς και οι φοιτητές μας να στείλουν μια ένδειξη συμπαράστασης στο Καστελλόριζο από όλες τις γωνιές του πλανήτη, να μεταφράσουν το παρακάτω κείμενο και σε άλλες γλώσσες και να το κυκλοφορήσουν ηλεκτρονικά παντού, βοηθώντας έτσι τους ξένους έμμεσα να αντιληφθούν και την κρυφή αιτία πίσω από τα δεινά της χώρας και πίσω από τις οικονομικές πιέσεις που η Ελλάδα δέχεται εδώ και χρόνια.

Οι Φιλέλληνες στον κόσμο είναι περισσότεροι απ΄όσοι νομίζουμε, ας τους δώσουμε μια ευκαιρία να ενημερωθούν και να δείξουν απλά και έμπρακτα την αγάπη τους για την χώρα μας.

Στέλνουμε τις κάρτες μας στη διεύθυνση:

Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης, 851 11, Καστελλόριζο, Δωδεκάνησα, ΕΛΛΑΔΑ

Elementary School Megisti , 851 11, Kastellorizo , Dodekanisa, GREECE.

Στόχος, να κατακλυσθεί το ελληνικό Καστελλόριζο με κάρτες από όλον τον απανταχού του κόσμου Ελληνισμό.

Ευριπίδης Μπίλλης, Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Μια κάρτα δεν κοστίζει, αξίζει … ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ -από τις πολλές που σίγουρα έχουμε κάπου κρατημένες- ΑΡΚΕΙ!!!!!!

Κάντε το βήμα ΤΩΡΑ και γράψτε έναν χαιρετισμό (..σας θυμόμαστε, ..σας αγαπάμε κλπ) καθώς και την παραπάνω διεύθυνση σε μια κάρτα ή σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί, αύριο η καλή σας πρόθεση θα έχει παρασυρθεί από τη δίνη της καθημερινότητας…

ΥΓ:

Αν και μικρό σαν νησί, το Καστελλόριζο έχει μεγάλη ιστορία, αφού είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ στη συνέχεια αποικίστηκε από τους Δωριείς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Αυτοί έδωσαν στο νησί και το όνομα Μεγίστη, όπως ακόμα ονομάζεται επίσημα ο Δήμος. Ένας θρύλος αποδίδει τη βάπτιση στον πρώτο οικιστή που λεγόταν Μεγιστέας, όμως μάλλον οφείλεται στο ότι ξεχωρίζει σε μέγεθος από τις γύρω βραχονησίδες. Την ονομασία Καστελλόριζο έλαβε στο τέλος του 14ου αιώνα, από τους Ιωαννίτες Ιππότες, όταν κτίστηκε το κάστρο στον κοκκινωπό βράχο (καστέλλο ρόσο) στην είσοδο του λιμένα.