Ταοϊστική γιόγκα, Τσι Γκονγκ & διαλογισμός


Ταοϊστική Γιόγκα Dao Yin

Tao Yin YogaΕύκολες στην εκμάθηση ασκήσεις εδάφους για όλες τις ηλικίες, εμπνευσμένες από τις κινήσεις των ζώων, έρχονται από τα βάθη των αιώνων για να μας θυμίσουν πόσο απλή και διασκεδαστική μπορεί να είναι η απελευθέρωση των εντάσεων από το σώμα μας. Η εναλλακτική αυτή πρόταση στην υπέροχη Ινδική Γιόγκα που όλοι ξέρουμε, ονομάζεται Ταοϊστική “Γιόγκα” ή σωστότερα Dao Yin.

Ενδείκνυται για ανθρώπους με σοβαρές δυσλειτουργίες και πόνους στη σπονδυλική, οι οποίοι ίσως κάποια στιγμή να δυσκολεύτηκαν με κάποιες από τις ασάνες της Ινδικής γιόγκα, ειδικά αν έτυχε να ασκηθούν μέσα σε μια ομάδα, όπου ο δάσκαλος δεν έδινε τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμόσει τις πιο απαιτητικές στάσεις της ινδικής γιόγκα στις ιδιαίτερες ευαισθησίες, αδυναμίες και ανάγκες τους. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά σε χώρους εμπορικών γυμναστηρίων, όπου διδάσκεται και γιόγκα ή σε άλλους πολύ μοντέρνους και ιδιαίτερα όμορφους εμπορικούς χώρους άσκησης με μικρότερη όμως έμφαση στο ουσιαστικό περιεχόμενο των υπηρεσιών καθώς και στην ασφάλεια του ασκούμενου.

Στο Dao Yin το 90% των ασκήσεων γίνονται με την πλάτη στο πάτωμα και επομένως παρέχεται η ασφάλεια που αυτή η θέση γενικά προσφέρει στη σπονδυλική στήλη. Χρησιμοποιούνται ειδικές αναπνοές, οι οποίες, σε συνδυασμό με μικρές κινήσεις του σώματος και με την ενεργή συμμετοχή της πρόθεσής μας, αυξάνουν την εσωτερική πίεση και δυναμώνουν τους ιστούς από μέσα προς τα έξω, αναγκάζοντας πόνους και μπλοκαρίσματα να βγουν στην επιφάνεια.

Με την επανάληψη της άσκησης στο χρόνο με συνέπεια και πειθαρχία κάποια στιγμή οι πόνοι αφήνουν ελεύθερο το σώμα, όπως ακριβώς ένας ιός αποβάλλεται ή καταστρέφεται από το σώμα όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυναμώσει.

Το Dao Yin προσφέρει:

 • Μείωση του μέσου απαιτούμενου χρόνου ύπνου
 • Χαλάρωση των σωματικών και νοητικών εντάσεων
 • Σταδιακή βελτίωση προβλημάτων σπονδυλικής στήλης
 • Κατανόηση προειδοποιητικών μηνυμάτων του σώματος
 • Ρύθμιση του κυκλοφοριακού και λεμφικού συστήματος
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
 • Δυνάμωμα τενόντων & αρθρώσεων

Ασκήσεις για τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη

QigongΑσκήσεις αρχέγονες, απλές, εύκολα αφομοιώσιμες, κατανοητές, οπουδήποτε εφαρμόσιμες, ευέλικτα παραλλάξιμες ανάλογα τις ανάγκες του κάθε σώματος, δυναμικές ή χαλαρωτικές, μα πάνω απ’ όλα πανέμορφες, εμπνέουν την αυτοεπίγνωση και την ενασχόληση με το σώμα μας κάθε στιγμή που βρίσκουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Στην πιο εξωτερική τους διάσταση, οι ασκήσεις αυτές λειτουργούν κυρίως ως διατάσεις, αλλά επειδή ταυτόχρονα ελευθερώνουν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος από τα μπλοκαρίσματά τους, αποτελούν τελικά ως σύνολο μια ολιστική, ενεργειακή και άρα θεραπευτική άσκηση.

Έτσι, λόγω των διατάσεων, αλλά και λόγω των ενεργειακών τους αλληλεπιδράσεων οι ασκήσεις αυτές:

 • επιφέρουν ορθή στάση σώματος
 • χαλαρώνουν τις εντάσεις της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα
 • λιπαίνουν τις αρθρώσεις βελτιώνοντας την κινητικότητά τους
 • δυναμώνουν τους τένοντες
 • ενεργοποιούν τις αποτοξινωτικές λειτουργίες του σώματος
 • ρυθμίζουν το κυκλοφορικό σύστημα
 • ξεκουράζουν το νευρικό σύστημα

Τέλος ας γνωρίζουμε πως σε ένα λίγο βαθύτερο επίπεδο η μή μηχανική επανάληψη των ασκήσεων αυτών αυξάνει τη συνειδητότητά μας και μας μαθαίνει να προστατευόμαστε από τραυματισμούς, υπερκόπωση και πάσης φύσεως ακραίες καταστάσεις. Επιπλέον οι ασκήσεις επιφέρουν επίγνωση και βελτίωση της αναπνοής, αρμονικότερη διαχείριση των κινήσεων -αλλά και των συναισθημάτων μας- καθώς και περιορισμό των ασυνεχών σκέψεων του νου.


Αναπνοές, Χαμόγελο και Ήχοι

inner_smile_GreeceΜια δοκιμασμένη αρχαία πρακτική της Ανατολής για να μαλακώσετε και να αποτοξινώσετε με τη βοήθεια φυσικών ήχων τους εσωτερικούς ιστούς του σώματός σας πριν φτάσουν να χρειάζονται φάρμακα και ιατρική παρέμβαση.

Μια πανέμορφη κινητική και ταυτόχρονα διαλογιστική άσκηση, χαλαρωτική και απελευθερωτική για το σώμα και το νου, μας φέρνει κοντά στην Κινέζικη Θεωρία των 5 Στοιχείων και με απλό και πρακτικό τρόπο μας εισάγει στην επίγνωση και την αυτογνωσία!

Ο αποτοξινωτικός χαρακτήρας των θεραπευτικών ήχων συμπληρώνεται με ειδικές αναπνοές και ασκήσεις χαλάρωσης της σπονδυλικής στήλης σε καθιστή θέση.

One Comment

 1. urbanpermaculturethess
  March 19, 2012 @ 1:53 pm

  Μου άρεσε πολύ το σεμινάριο στην αθήνα! Περιέκτικό και αποτελεσματικό…για την πλάτη μου ειδικά. Τώρα που έχω και το dvd ήδη κάνω μερικές ασκήσεις το πρωί.
  Καλή συνέχεια 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: